Inici Actualitat Tot a punt per celebrar la Festa dels Tonis aquest cap de...

Tot a punt per celebrar la Festa dels Tonis aquest cap de setmana

0
COMPARTIR
La presentació es va fer dimarts. Foto: ACN

Just després de les festes nadalenques, arriba la Festa dels Tonis de Taradell. Un any més l’ambient rural serà el protagonista al nostre municipi. Destaca, entre la multitud d’actes, el passant dels Tres Tombs diumenge al matí amb els presentadors del programa “Mans” de Catalunya Ràdio com a abanderats i el pregó de dissabte al vespre amb el mediàtic meteoròleg Tomàs Molina.

Fa un any, la Festa dels Tres Tombs de Taradell va ser declarada Festa tradicional d’Interès Nacional. El passant és l’acte més lluït. Tindrà lloc aquest diumenge a partir de les 12 del migdia quan un centenar de carruatges de diferent tipologia i recreant els oficis de pagès sortiran al carrer, encapçalats per l’abanderat i els dos cordoners.

Prèviament, durant el matí s’haurà pogut observar com era un casament de pagès al Mas Vallmitjana o s’hauran pogut veure diverses demostracions d’oficis que es feien antigament amb animals.

La presentació es va fer dimarts. Foto: ACN

La Festa dels Tonis de Taradell s’ha marcat per objectiu en aquesta trentena edició recuperar i restaurar diferents peces perquè el passant guanyi en qualitat. Així ho va explicar el president de la Comissió dels Tonis, Josep Presseguer, dimarts en la presentació de la festa. I va afegir que “no volem créixer en quantitat de carros, sinó que volem ser capaços d’anar-hi afegint elements que expliquin les diferents maneres de treball dels animals o les diferents tipologies de carro”.

El dia abans hi haurà tot una sèrie d’actes i activitats per a tots els públics. Des de passejades amb ponis, una demostració de doma índia, jocs tradicionals, presentació de llibres, inauguració d’una exposició sobre la vida a pagès o la tradicional encesa de les fogueres de Sant Antoni. Al vespre, al centre cultural Costa i Font, es farà el pregó, aquest any a càrrec de Tomàs Molina, i s’escollirà l’hereu, juntament amb actuacions i reconeixements. I una de les novetats serà el reconeixement al ‘Toni d’Honor’ a una persona, empresa o associació de la comarca d’Osona que, a través del seu treball, difongui els elements patrimonials de la cultural rural de la comarca. Enguany es lliurarà a Casa Tarradellas.
La Festa també ha recuperat el cant dels goigs de Taradell, gràcies a l’historiador Antoni Pladevall.

Cal destacar que durant el cap de setmana es farà per primera vegada una trobada d’autocaravanes amb l’objectiu que puguin gaudir dels actes que ha organitzat la Comissió de Tonis de Taradell. Es preveu la presència d’unes 200 autocaravanes. Estaran aparcades als pàrquings del Pujoló, de la Rectoria, de davant del Cementiri i del davant del pavelló.

Podeu anar consultant les activitats a l’agenda de taradell.com

COMPARTIR
Subscriu-te
Notifica
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments