Inici Actualitat Les obres d’urbanització del nucli antic i la piscina coberta centren el...

Les obres d’urbanització del nucli antic i la piscina coberta centren el primer debat electoral de Taradell

0
COMPARTIR

El primer debat electoral entre els 5 candidats a l’alcaldia de Taradell es va poder seguir aquest dimecres a la nit pel 9 TV. Durant una hora i mitja es van conèixer algunes propostes, tot i que les crítiques a la urbanització del nucli antic i el projecte de la piscina coberta van restar temps a altres aspectes. En una primera part els candidats van poder plantejar les seves propostes, mentre que a la segona part es van tractar temes més concrets.

Lluís Verdaguer (CiU) va començar destacant que es presenten amb la mateixa il·lusió i amb l’experiència de quatre anys a l’alcaldia. També va destacar que seran quatre anys durs on s’hauran de potenciar els serveis a les persones.

Jordi Freixas (ERC) va apuntar que es presenten amb l’objectiu de guanyar i de millorar la qualitat de vida dels taradellencs. També va destacar l’experiència que tenen a l’ajuntament i les ganes de canviar les maneres de fer. També va dir que “ara és el moment per ser més transparents i omplir de contingut els equipaments que s’han fet en els últims anys”.

Miquel Vila (PSC)
va afirmar que es conformen amb obtenir un o dos regidors a l’ajuntament i poder demostrar que “podem fer coses pel poble” Al mateix temps, va destacar que és important una major transparència a l’ajuntament.

Josep Ricart (PxC) va dir que l’objectiu és entrar a l’ajuntament i canviar les polítiques que es fan ara perquè “es donen prioritats a gent a qui no corresponen i les prioritats són per als de casa”.  Es va centrar en aspectes relatius a la immigració.

Concepció Baucells (SI) va afirmar que neixen “amb la voluntat de dotar un canvi en la manera de fer política” i que “és necessari un canvi a Taradell”. També va apuntar que “volem ser sensibles a les necessitats dels ciutadans, controlant les despeses” i “estar al costat de les associacions i entitats”.

Primera part: Urbanisme

En una primera part, el debat es va centrar en l’urbanisme. Verdaguer (CiU) va explicar que el model de poble és sostenible i “l’enveja de la comarca”. Entre els projectes va explicar que cal acabar el barri de Montrodon i reformar la Roca. Jordi Freixas (ERC) va ser crític amb el POUM, aprovat durant aquesta legislatura, ja que “no ha estat participatiu”. I va afegir que “no tenim clar quin és el nucli urbà de Taradell” i que cal prioritzar una solució de peatonalització en la cruïlla entre la carretera de Montrodon i el passeig Domènec Sert i millorar l’accés a la Roca i al polígon El Vivet, entre d’altres.

Miquel Vila (PSC) va dir que s’ha d’executar el POUM buscant subvencions i que “és important que es faci participar els veïns a través de consultes populars”.

Concepció Baucells (SI) es va centrar en les obres de peatonalització del nucli antic, que van absorbir gran part del debat, on “el veïnat no ha pogut participar en el planteig de remodelació, únicament s’han fet reunions informatives”. Lluís Verdaguer (CiU) va respondre que “és un projecte per treure els vehicles de dins el poble” i necessari, on els veïns només aportaran un 10% del cost després de les rebaixes fetes per les empreses que han optat a la licitació. Jordi Freixas (ERC) va rebatre que el 10% d’aportació “en valors absoluts són imports molt importants” i que el fet que no hagin començat les obres crea desconcert entre els veïns. Verdaguer (CiU) va explicar que del pressupost d’1,2 milions d’euros, s’han aconseguit subvencions per valor de 800.000 euros i, en referència a la participació, va recordar els processos participatius realitzats en altres temes com el de l’aeroport. També va afirmar que la participació “ha de tenir un cert límit, per alguna cosa els ciutadans ens han donat confiança, perquè governem per ells”.

Miquel Vila (PSC) va criticar que totes les inversions fetes aquests últims anys responen a ajuts procedents del Fons estatal d’inversió local. Segons Verdaguer (CiU), Taradell ha invertit 10,6 milions d’euros en aquesta legislatura i l’ajuntament només hi ha posat un 20%. La resta han estat subvencions. Per Freixas (ERC), “s’ha rebut finançament i s’han fet inversions, però tinc la sensació que no han acabat de quallar”.

La piscina coberta surt a debat

En el segon bloc es va parlar de la piscina coberta. Concepció Baucells (SI) va criticar que és un projecte que ja va començar amb mal peu i que s’hi han enterrat molts diners sense saber com es resoldrà. I que la seva proposta és fer una piscina mixta, que es pugui usar tant a l’estiu com a l’hivern. Miquel Vila (PSC) va criticar que és un exemple de falta de previsió perquè el projecte no tenia el finançament assegurat. Mentre que Jordi Freixas (ERC) va dir que “des de bon inici ja no vam veure clar el plantejament” i que el finançament encara no es veu clar. “Ens preocupa la seva gestió, ja que pot hipotecar les polítiques esportives de Taradell en anys”, va concloure.

Lluís Verdaguer (CiU) va respondre que ha estat un projecte de “despròposits” i després de recordar tot el procés va afirmar que “per sort no hem obert la piscina, perquè ara l’entorn econòmic no és gens favorable i ens preocupa la gestió a partir de l’endemà de l’obertura”. També va reconèixer que ara mateix no és una necessitat ni prioritat i que hi continua treballant.

En l’apartat esportiu, ERC també proposa la creació d’un Patronal Municipal d’Esports que gestioni les instal·lacions esportives del poble i les activitats que es facin. Per CiU no és un tema prioritari i ja que les polítiques esportives ja es gestionen amb la regidoria d’esports. El PSC va demanar potenciar l’esport escolar.

En la part final del debat, Josep Ricart (PxC) va dir que s’ha de prioritzar la gent de Taradell en temes com l’escolarització, l’adjudicació de places o els ajuts. I va criticar que al poble “no estem prou segurs, tenim un problema en seguretat ciutadana”. Lluís Verdaguer (CiU) va respondre que ja s’ajuda a la gent de Taradell i que la immigració representa un 7,9% i “no és cap problema”. En seguretat ciutadana va afegir que és un tema que és comptència dels Mossos d’Esquadra i “no posarem un cos de policia municipal que és insostenible”.

Concepció Baucells (SI) va centrar-se en aspectes econòmics dient que cal prioritzar, revisar pressupostos i “estrènyer-se el cinturó”. Va dir que l’IBI s”ha incrementat en un 30% en els últims 4 anys, mentre que en els darrers 20 només havia pujat un 9%. Verdaguer (CiU) va contestar “tenim els impostos més baixos de la comarca. Uns 150 euros per habitant i any, quan altres municipis semblants recapten 305 euros anuals”. També va dir que l’ajuntament està sanejat.

En l’àmbit cultural, Miquel Vila (PSC) va demanar promocionar més el poble a nivell turístic. Jordi Freixas (ERC) va dir que cal una oferta cultural “continuada i estable” i que “moltes vegades les entitats han cobert la manca d’activitat cultural de l’ajuntament”. Lluís Verdaguer (CiU) va afirmar que en els 10 anys de Can Costa s’hi han fet 1.800 actes

Sobre pactes

Concepció Baucells (SI): “El primer que farem és parlar amb tothom”.

Miquel Vila(PSC)
: “S’ha de donar prioritat a la força més votada”.

Josep Ricart (PxC): “Ningú vol pactar amb mi. Sóc l’ovell negra”.

Jordi Freixas(ERC): “La perspectiva és guanyar les eleccions. Tenim una visió diferent del poble. Escoltarem a tothom i qui s’acosti més a les nostres propostes”.

Lluís Verdaguer (CiU)
: “Em veig amb cor de pactar amb tothom, menys amb PxC. Amb la resta tots ens podríem entendre, però depèn dels resultats”.

Demanant el vot

Concepció Baucells (SI): “Fa molt temps que Taradell està gestionat pel mateix partit i la mateixa oposició. Nosaltres podem aportar un canvi en la gestió de l’ajuntament”.

Josep Ricart(PxC)
: “Que la gent de Taradell sigui valenta. Tenim l’eslògan “Primer els de casa” i ho hem de fer complir”.

Miquel Vila (PSC): “És la tercera vegada que ens presentem i ens mereixem l’oportunitat d’entrar a l’ajuntament per realitzar una gestió adequada. Farem política de servei a les persones, d’esquerres autèntica, progressista i també catalanista”.

Jordi Freixas (ERC)
: “Ens mou la política municipal. Som un grup de persones que fa temps que fem propostes i que som a l’ajuntament i demanem que aquest cop ens feu confiança. Som la vostra eina i tindreu quatre anys per provar-nos”.

Lluís Verdaguer (CiU)
: “Hem gestionat quatre anys de crisi. Ens agradaria que valoréssiu tot el que s’ha fet i ho poséssiu en una balança. Crec que ens n’hem ensortit i tenim resultats positius”.

COMPARTIR
Subscriu-te
Notifica
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments