Inici Actualitat Taradell recull els primers vots anticipats de la consulta sobre la independència...

Taradell recull els primers vots anticipats de la consulta sobre la independència de Catalunya

0
COMPARTIR


La coordinadora taradellenca que organitza la consulta sobre la independència va obrir ahir divendres el procés per votar de forma anticipada.

Totes aquelles persones que no ho podran fer el 13 de desembre, dia de la consulta, van poder votar ja aquest divendres i ho podran fer en pròxims actes i també en alguns establiments del municipi.

El primer vot va ser el de l’historiador i sacerdot Antoni Pladevall (wiki) (foto superior), que va exercir el seu dret després de participar en l’acte de presentació de la consulta a la gent gran de Taradell.

L’acte que va reunir més de 100 persones, es va fer al Centre Cultural Costa i Font amb la participació de Neus Català, catalana de l’any 2006 i presidenta de l’Amical de Ravensbrück. Les dues personalitats van fer referència a les seves vivències personals per defensar la importància que el propi poble català pugui decidir el seu futur. Neus Català va recordar la seva infantesa i els anys de la guerra i l’exili, destacant la importància de tenir una democràcia real. Segons Català, actualment encara es paguen les conseqüències de la Guerra Civil i va afirmar que “no hem pogut sortir d’una època prohibitiva per al poble català” i que “la democràcia l’hem de cuidar cada dia”.

L’única supervivent catalana viva del camp de concentració nazi de Ravensbrück va insistir en què “hem de convèncer la gent que participi en la vida social i política dels llocs on viuen” i va destacar que “hem d’apujar el nivell de la democràcia”. Neus Català va insistir en la necessitat de no deixar perdre tot el que el poble català havia construït.

L’historiador taradellenc, Antoni Pladevall, va ser molt més clar i català. Va fer una síntesi històrica sobre el poble català i la pèrdua d’autonomia catalana a partir de 1714. Antoni Pladevall va afirmar que “Espanya ens ha enredat tota la vida” des de l’època dels Reis Catòlics. “Des de llavors mai més hem set lliures” va denunciar, per afegir que “sembla que hi ha democràcia, però això és mentida. Si hi ha llibertat, que no ens privin de fer votacions. Cadascú és lliure de decidir el que vol”. Segons Pladevall, avui en dia tenim democràcia a la teoria, però no a la pràctica.

L’historiador va criticar que “el café para todos és una presa de pèl” i va dir que “és el moment que la gent digui què volem ser”. També va destacar que “si volem tenir una certa personalitat, necessitem dir que no ens agrada el que hi ha” perquè, segons Pladevall, “si no ens traiem aquest jou, ens aixafaran”.


COMPARTIR
Subscriu-te
Notifica
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments