Inici Actualitat Discurs final de l’alcalde

Discurs final de l’alcalde

0
COMPARTIR

Estem al davant d’una possible bona oportunitat econòmica per la comarca d’Osona, no soc capaç de quantificar-la, però és així.

Estem al davant d’una gran oportunitat econòmica per Taradell, segur, aquesta sí que la puc quantificar,però parlo només en termes econòmics.

Segurament es crearien llocs de treball en uns moments en què l’economia comarcal està tocada.

Segurament estem parlant d’una oportunitat turística i comercial per la comarca.

Segurament la Universitat de Vic podria oferir formació aeronàutica amb tot el que això comporta.

Segurament la comarca d’Osona i Taradell s’omplirien de gom a gom en les competicions esportives de Montmeló i en els congressos de la Fira de Barcelona.

Segurament Taradell tardarà molts anys en optar a una oportunitat única com aquesta.

Vull pensar que l’economia comarcal se’n pot sortit de la situació econòmica independentment dels 400 llocs de treball que es parla que podrien dependre de l’aeroport. Segur que es poden crear alternatives, només 10 o 12 mitjanes empreses poden cobrir aquests llocs de treball.

Vull pensar que la Universitat de Vic té noves i bones estratègies que no depenen d’un possible aeroport a Osona.

Vull pensar que Taradell també és pot seguir omplint i coneixent per la Festa dels Tonis, per la Festa d’en Toca-sons i per tot allò que som capaços d’oferir del nostre patrimoni: El Castell d’en Boix, La Font Gran, els nostres boscos, els plans de Mont-rodon…

Vull pensar i penso que no és bo per a l’economia d’un poble dependre d’uns ingressos majoritaris provinents d’una sola activitat. A la comarca en tenim exemples. Els ingressos que suposaria l’opció de l’aeroport de ben segur ens farien tenir una situació econòmica molt favorable. Però Taradell a dia d’avui és un poble sanejat, no som rics, però no devem res a ningú, hem passat i podríem seguir passant sense els impostos d’un aeroport. És llaminer, sí, sens dubte. Quin governant no li agradaria congelar els impostos durant uns quants anys i fer un munt d’equipaments que pagaria l’infraestructura. Però, i si l’aeroport no funciona, serem capaços de mantenir un nivell que no pertoca?

Si hem d’escollir què volem ser quan serem grans, potser pocs de nosaltres volem ser com el Vallès, potser alguns de nosaltres volem ser com el Ripollès, però crec que tots volem ser Osona, per allò bo i per allò dolent.

Aquests dies s’ha parlat de l’impacte econòmic i ambiental com a factors a tenir en compte, jo sincerament crec que ens en descuidàvem un de tan important com els dos esmentats. Em refereixo a la història i la cultura que porta implícita. Els estudis tècnics han resolt que l’única ubicació possible a Osona fos als plans que envolten la casa del Colomer i altres masies històriques de Taradell. Algú creu que podem obviar més de 800 anys de la nostra història, en una reflexió d’unes setmanes?

No vull fer una reflexió només en un sentit, crec que heu de saber que el mateix dia que se’ns informava de la possibilitat d’ubicar l’aeroport d’Osona a Taradell, aquell mateix matí només unes hores abans, vaig rebre un matrimoni juntament amb l’Assistent Social de l’Ajuntament, que després de parlar uns minuts, el pare es va ensorrar enmig de llàgrimes perquè no sabia com alimentar les 5 boques que hi ha a casa seva amb uns ingressos de 300 € mensuals. Us asseguro que en aquell moment els grans paratges de Taradell i les passejades en bicicleta passen a segon terme.

Segurament els veïns i ciutadans més contraris al projecte voldríeu un no immediat. Us asseguro que a l’altre banda hi ha gent que espera un sí immediat. La nostra postura passava per creure que havíem de donar l’oportunitat a que tothom manifestés lliurement la seva opinió. Crec sincerament que la nostra obligació passa per escoltar i atendre d’igual manera a aquells que veuen una oportunitat i una solució als seus problemes com als qui els els acaben d’anunciar que és possible construir un aeroport sobre les seves terres.

Als veïns afectats demanar-vos disculpes pels dies d’angoixa que esteu passant. De tot cor desitjo que l’actitud de la resta de veïns de Taradell us els recompensi, si no ho ha fet ja amb una mobilització sense precedents.

La meva opinió personal és que tan de bo Taradell pogués ubicar un aeroport al seu terme, però hauria de ser sota unes condicions concretes, hauríem de disposar de plans extensos, dolents per l’agricultura, sense veïns i sense patrimoni històric. A banda d’aquestes característiques que no tenim, jo personalment hauria agraït que es pensés en ubicar un aeroport a Taradell quan haguéssim tingut una idea clara de comarca, unes infraestructures com la ferroviària a l’alçada que ens mereixem. En aquestes condicions se’n podria parlar.

Ja en la reunió del divendres vaig manifestar una certa tranquil·litat donat que en aquest cas Taradell podria decidir el seu futur, i en cas de decidir tirar endavant el projecte com voldria la infraestructura. Que actes com el d’avui serveixin d’exemple quan alguna administració superior ens vulgui imposar qualsevol infraestructura sense el nostre vist-i-plau, sense la nostra opinió, em refereixo a la MAT, en que ens conformàvem podent decidir el traçat i a una reserva de carretera que recentment hem patit. Tan de bo, si algun dia es tira endavant amb aquesta carretera la resposta popular sigui tan contundent com avui, perquè els boscos de Panedes, La Serra, Llagostera es mereixen el mateix respecte que els plans de Mont-rodon. Perquè malmetre territori sense ni tan sols escurçar distàncies encara té menys sentit que un aeroport.

Demà podrem dir que Taradell ha sigut capaç de decidir el seu futur i el dels pobles veïns, sense incidents, sense enfrontaments i sense fractura social. Desitjo que demà Taradell segueixi tenint el mateix respecte que ja té a la comarca d’Osona, desitjo que els pobles veïns recordin que Taradell ha tingut molt en compte la seva opinió i que per davant dels interessos econòmics i si em permeteu egoistes hem prioritzat l’opinió de la gent. Jo per la meva part dir-vos que avui estic encara més orgullós del nostre poble que ahir i que Taradell NO es presentarà a la possibilitat de tenir l’aeroport corporatiu d’Osona.

Per els qui encara creguin en el SÍ a l’aeroport, els convido a que vagin al Mas El Colomer, s’orientin en direcció al turó de l’Església de Malla, mirin un quilòmetre endavant, es girin, mirin un quilòmetre enrere, i llavors en tornem a parlar.
Lluís Verdaguer Vivet
Alcalde de Taradell

COMPARTIR
Subscriu-te
Notifica
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments