Inici Opinió L’aeroport. Punt final

L’aeroport. Punt final

1
COMPARTIR

Diria que en una escala de 0 a 1.000 respecte a l’inflament que ha suscitat el tema de l’aeroport els últims quatre dies, divendres passat devíem arribar a 1.000 i avui devem estar a 12. Veient la reacció -reaccions- que ha generat la proposta del Consell Comarcal per situar a Taradell aquest famós aeroport, costaria d’entendre que hi hagi alguna escletxa per tirar-lo endavant.

Però més enllà del debat estrictament social del tema, que és molt important, n’hi ha un que m’afecta com a conseller comarcal, que és el polític. I en aquest cas la sensació de vergonya aliena i fins i tot pròpia és total.

Em pensava que seria difícil superar el despropòsit de la primera polèmica respecte a l’aeroport amb un despropòsit encara superior, però el govern comarcal ho ha aconseguit. És tristíssim trobar-te amb alcaldes i regidors que són (o han estat dins d’aquest mateix mandat) consellers comarcals de govern que surten en tromba contra un aeroport a proposta d’un president comarcal amb qui (representa que) comparteixen govern, criteris, objectius i programa polític comarcal. I la realitat, que he pogut constatar en primera persona, és que ni tan sols tenien ni la més remota idea de què estava gestant el president comarcal a esquena seva.

Vaig trobar surrealista, a la comissió permanent del ple de la setmana passada, que a una pregunta del nostre grup se’ns contestés que, en efecte, l’Ajuntament de Taradell no havia tingut comunicació oficial que era l’escollit fins al dia abans de fer-se públic l’anunci. I amb la mateixa diligència que es feia l’anunci s’abocava tota la pressió social, mediàtica i política sobre un Ajuntament amb el discurs que “ara això ja no és problema nostre”.

La història d’aquest aeroport és senzillíssima. Miquel Arisa, alcalde de Centelles i president comarcal, el volia per Centelles i va treballar per a aquesta idea. Poc li interessava aleshores encarregar un estudi per veure si era més viable a Sant Hipòlit i convertir-lo en el primer aeroport del món amb pista circular. Va encarregar un estudi a un enginyer aeronàutic que deu ser boníssim però que, curiosament, és de Centelles. Va inventar-se, sí, inventar-se, un consens que no tenia del Consell Comarcal per reforçar unes al·legacions per defensar el seu aeroport, i l’oposició el vam deixar al descobert primer a la permanent del maig de 2008 (“no s’han fet al·legacions per l’aeroport corporatiu”, se’ns va dir des del govern en absència del president), i després al ple del mes de juny, quan va haver d’admetre que les al·legacions s’havien enviat sense parlar-ne amb ningú i es va referir a una resolució de presidència que tampoc existia i que va haver d’aprovar al cap de mig any amb data de febrer.

Fa poques setmanes, des de l’Ajuntament de Vic s’aprova una moció de suport a l’aeroport i el regidor Jaume Puig, que és vicepresident tercer del Consell Comarcal, surt amb un discurs triomfalista donant a entendre que Osona ja ho té guanyat i que la seva serà la millor proposta, més o menys com el president del Madrid parlant del Liverpool el dia abans del 0 a 1 al Bernabéu.

Resulta que, malgrat això, la setmana passada encara se’ns diu, a la permanent del Consell Comarcal, que fa només dos dies que han arribat els últims informes -AENA i Exèrcit- que donen aire a la possibilitat de plantejar candidatura amb l’alternativa de Taradell, i que fa només 15 dies no semblava que hi hagués cap opció amb garanties.

Llavors s’anuncia que, d’entre cinc propostes, la de Taradell és la millor i que aquesta és la proposta que fa el Consell. I la resposta de Taradell no pot ser altra: “Ah, sí?”.

I qui ho havia demanat això? Qui ha encarregat aquest estudi? Qui el pagarà? Quant ha costat? Per aconseguir exactament què? En parla, el Pla d’Acció Comarcal, editat fins i tot com a llibre, de l’aeroport corporatiu i del front comú de la comarca per aconseguir-lo?

Des del meu punt de vista, per l’únic que haurà servit tot això és només per aconseguir una mica més de descrèdit en qui ja el tenia en qüestió des de fa moltes setmanes. I per haver sembrat l’alarma i el mal rotllo entre molta gent, sense cap necessitat de fer-ho.

L’alcalde de Taradell té l’oportunitat de sortir-ne reforçat si ho sap administrar tot plegat una mica millor del que ho ha fet el Consell Comarcal. Tampoc és tan difícil, d’altra banda. I el que em fa por és que fins i tot el president comarcal s’acabi posant la medalla per dir que “ja vam dir que sense consens no hi hauria aeroport, i com que és el que la gent ens demana, escoltarem el poble i no farem l’aeroport. Som collonuts”.

Bàsicament cínics, són. Que és molt diferent.

Xavier Bardolet

Regidor de Sant Pere de Torelló
xevibardolet.blogspot.com

COMPARTIR
Subscriu-te
Notifica
guest

1 Comment
més nou
més antic més votat
Inline Feedbacks
View all comments
Anònim
Anònim
12 març 2009 16:52

POLÍTICS, SOU UNA COLLA DE PALLASSOS.