Inici Actualitat Es presenta a la Biblioteca de Taradell un llibre sobre l’escola El...

Es presenta a la Biblioteca de Taradell un llibre sobre l’escola El Colomer i la seva mestra Josefa Lleopart

0
COMPARTIR

Ple de gom a gom de molts veïns de Taradell, Tona i Malla aquest dijous al vespre a la Biblioteca Antoni Pladevall i Font. El motiu era la presentació del llibre ‘L’escola El Colomer i Josefa Lleopart. Història d’una escola i d’una mestra rural a Taradell. 1942-1959‘.

El llibre és fruit del treball final d’un màster cursat per Júlia Aregall i Miquel Rosell. Els dos autors han estructurat la publicació en dues parts: una dedicada a l’escola i l’altra a la seva mestra.

L’escola El Colomer, ubicada en terme municipal de Taradell, va néixer el 1942, dos anys després que la seva mestra, Josefa Lleopart, hagués cursat els estudis de magisteri. Segons els dos autors, l’escola tenia diferents fets singulars per l’època, marcada per la forta desescolarització, sobretot a nivell rural, i l’inici del franquisme. Una singularitat va ser que estava ubicada en un mas i, tot i començar amb una sola alumna, va acabar reunint alumnes de Taradell, Malla, Balenyà, Tona i rodalies.

També va destacar perquè es va fundar com a escola de nenes i adultes, però és que “hi havia nens i nenes i al vespre homes i dones”. En una única aula hi podia haver alumnes d’edats entre els 3 i els 14 anys. L’escola va funcionar de 1942 a 1961, quan es va traslladar a Tona on es va convertir en l’escola parroquial de Tona.

Jacint Torrents, Lleopart, Josep Salom, Teresa Mirambell, Lluís Verdaguer

L’acte de presentació del llibre va comptar també amb els alcaldes de Taradell i Tona, la filla de Josep Lleopart i exalcaldessa de Tona, Teresa Mirambell, Montse Lleopart del Mas El Colomer, i Jacint Torrents de la UVic.

 Al vestíbul de la Biblioteca s’hi pot veure un recull de fotografies antigues referents a l’escola El Colomer. També cal destacar que el Grup de Recerca Local de Taradell va realitzar el 2015 un audiovisual dedicat a aquesta escola rural.

COMPARTIR
Subscriu-te
Notifica
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments