Inici Actualitat Marta Arranz, una taradellenca al Brasil

Marta Arranz, una taradellenca al Brasil

0
COMPARTIR

Amb un Mundial de futbol acabat de celebrar i els propers Jocs Olímpics a la vista, Brasil estaria entre els països ideals per a un arquitecte. A més, si tens la nacionalitat brasilera, encara més. Aquest és el cas de la taradellenca Marta Arranz Molet, que des de fa un any i mig viu a Rio de Janeiro on exerceix d’arquitecta. “Tenia pensat marxar fora després d’acabar la carrera. A Barcelona tenia feina, però tenia ganes de viure una experiència a l’estranger”, afirma.

Abans-partit-de-la-selecció-Rio-de-Janeiro-marta-arranzCuriosament, Marta Arranz va néixer al Brasil on va viure fins als 3 anys abans d’arribar a Taradell. Després només havia tornat al Brasil de vacances i fent unes pràctiques en un despatx d’arquitectura. “Mai havia estat a Rio de Janeiro i vaig triar la ciutat perquè amb el Mundial de futbol i els Jocs Olímpics del 2016 s’estan fent moltes obres”, reconeix la Marta, que afegeix que “és una ciutat que em cridava l’atenció per la seva geografia (morros, muntanyes, platges…)”.

Rio de Janeiro és la segona ciutat més gran del Brasil, famosa per les platges de Copacabana i Ipanema i amb una població que pot arribar als 13 milions d’habitants si sumem l’àmbit metropolità. ” Quan vaig arribar, ràpidament vaig trobar feina i un bon lloc per viure, l’adaptació va ser molt fàcil, ja que el portuguès ja el parlava una mica i pel caràcter obert dels brasilers és molt fàcil fer amics”, assegura. A més, explica que els carioques (com anomenen als habitants de Rio) són sociables i hospitalitaris, i sobretot els encanta divertir-se, malgrat tots els problemes socials del país.

Com a anècdotes destaca que “agafar un autobús pot ser una autència aventura” i també “xoca que tot va a un ritme més lent”. Així explica que “és normal que les persones es passin diverses hores al dia aturades pel trànsit, també és normal fer fila al supermercat per pagar, al restaurant per seure, per esperar el bus…, de fet quan hi ha més de dues persones en un lloc ja es forma una fila, però ningú es posa nerviós”.

També destaca la música, que forma part de la vida dels brasilers. “Difícilment trobes algú que no sàpiga tocar més o menys la guitarra i tocar un ritme de samba i, per descomptat, tothom balla molt bé. Homes, dones, grans, petits… porten el ritme a la sang!”. I com no el futbol, que és una religió. “Durant el mes del mundial quan hi havia partit de la selecció brasilera el país parava, es treballava només mitja jornada per tenir temps per preparar-se pel partit i algunes empreses, fins i tot, donaven festa als treballadors tot el dia. Durant l’hora del partit els bars estaven plens, a la platja pantalles gegants i no hi havia ni un cotxe circulant”, destaca.

Avui coneixerem una taradellenca al Brasil:

Pedra de Gavea (Rio de Janeiro)
Pedra de Gavea (Rio de Janeiro)

– Com es veu Taradell des del Brasil?

Es veu petit i familiar. També un lloc tranquil, organitzat i segur on malgrat la situació actual tothom viu amb les necessitats bàsiques cobertes.

– Què és el que enyores o trobes a faltar més de Taradell?

La família i els amics. També algunes coses de menjar i a vegades la tranquil·litat.

– El millor lloc de Taradell per tu? I per què?

Els boscos que l’envolten, perquè a pocs minuts caminant de casa et trobes en contacte amb la natura. És una cosa que a Rio, malgrat ser una ciutat molt gran, també es pot fer perquè la ciutat creix entre muntanyes i morros plens de vegetació.

– Quina anècdota, tradició o festa et ve al cap de Taradell?

N’hi ha moltes! Tinc molt bons records dels carnavals, les festes majors… També la pujada al Castell d’en Boix que cada any inaugurava la temporada del Cau.

– Un record de petita?

Em venen al cap excursions amb la família i amics, diumenges a Puiglagulla i tardes jugant a la Trona. També els dissabtes al Cau i les tradicionals activitats com la Castanyada, les caramelles, el pessebre vivent, la caminada de lluna plena…

– Què li diries a un estranger si et demana per Taradell?

Sempre explico que és un poble petit i ben situat perquè està a prop de ciutats com Barcelona o Girona, a prop de la platja i a prop dels Pirineus. Que és un bon lloc per créixer, molt familiar i tranquil i envoltat de naturalesa.

Posta-de-sol-a-la-lagoa-Rio-de-Janeiro-marta-arranz
Posta de sol a la Lagoa

– Què exportaries de Rio de Janeiro o Brasil a Taradell?

El clima, poder fer vida a l’aire lliure i gaudir de les platges tot l’any. També l’alegria i la manera relaxada de fer les coses, difícilment veuràs un brasiler estressat.

– Quant val un cafè a Rio de Janeiro o algun producte característic del Brasil?

Aquí el cafè normalment és de cafetera de filtre i pot costar entre 1 o 1,5 euros si és un espresso, que no es troba a tots els bars. Sinó pot costar entre 2 euros i 2,5 euros.

La veritat és que hi ha una diferència de preus molt gran segons la zona. Una cervesa a un bar de Ipanema (un dels barris més turístics) pot costar 4 euros i, en canvi, a un bar d’un barri més pobre no arriba als 2 euros. Els preus del supermercart també varien molt segons la zona, però la mitja d’1 quilogram d’arròs seria de 0,80 euros, 1 litre de llet 0,90 euros. Tot el que és importat és caríssim perquè es paguen molts impostos (és com el govern protegeix el mercat nacional).

– Una tradició o fet que et va sorprendre de Brasil?

Vista des de la favela de Vidigal (Rio de Janeiro)
Vista des de la favela de Vidigal (Rio de Janeiro)

Hi ha molts fets quotidians que sorprenen quan arribes a Rio. Faveles precàries enganxades a barris caríssims, brutícia, pobresa, carrers mal asfaltats i mil paradetes ambulants de venda de menjar i tot tipus d’objectes. El caos del trànsit i la velocitat a què van els autobusos. Les rodes de samba al mig del carrer on grans i petits canten i ballen sense complexes.

Com a tradició diria el Carnaval. Probablement la festa més important de l’any, per a la majoria de brasilers l’any comença després del carnaval com també ho fa el curs escolar. Després de Nadal ja no es parla d’una altra cosa.

Hi ha dos tipus de carnaval. El que veiem per la televisió i consisteix en una competició entre les escoles de samba més importants de la ciutat que desfilen al Sambódromo al ritme de samba. I el Carnaval de Rua, on els anomenats blocos (bandes de música que desfilen pels carrers) surten des de primera hora del matí de diferents punts de la ciutat seguits per milers de persones disfressades entregades totalment a la música i a la festa fins que es pon el sol, i això dia rere dia durant una setmana.

– A quin lloc de Brasil portaries un visitant?

Platja de Pipa (Rio Grande)
Platja de Pipa (Rio Grande)

El portaria al litoral del nord-est. Molt menys turístic que la ciutat de Rio, però amb unes platges increïbles i gairebé desèrtiques! Un bon lloc per passar uns dies de relax menjant bon peix i marisc.

– Tornaràs a Taradell?

De moment de vacances.

– Si haguessis de definir amb una paraula Taradell, quina seria?

Familiar.

COMPARTIR
Subscriu-te
Notifica
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments